Navigate

Carian

Ahad, 16 November 2014

Zulkarnain dah pergi PLANET MERCURY ?

Zulkarnain dah pergi planet Mercury ?

(Date written : 16 November 2014)
(Last update : 30 Oct 2016)

Planet Mercury adalah Planet yang paling dekat dengan Matahari, berdasarkan TEORI HELIOCENTRIC atau Matahari sebagai Pusat Solar Sistem di mana segala Planet termasuk Bumi berputar mengelilingi Matahari.

Ni cerita dari 'Ulama' Sains :

Mercury rotates at about the same rate as it moves around the Sun. In fact, at perihelion, its rotation is actually a hair slower than its motion around the Sun, meaning the Sun actually moves backward in the sky for a while. If you were standing on Mercury's terminator, you'd see the sun rise, set, then rise again. It would cross the sky normally, set, rise briefly, then set for good. 

Sebagai manusia yang sentiasa perlu membuat verifikasi, hendaklah kita jangan percaya membati-buta kepada apa sahaja berita atau informasi yang sampai kepada kita. Sesungguhnya Matahari sebagai Pusat dan seluruh Planet termasuk Bumi mengelilingi Matahari hanyalah satu Teori dan tidak ada BUKTI yang meyakinkan Teori itu BENAR.

Al-Kahf : 89

ثُمَّ أَتْبَعَ سَبَبًا

● Kemudian dia MENGIKUTI/MENEMPUH (ATBA'A) Satu Pintu Masuk (SABABAA). ●

Kebanyakan terjemahan tulis SABABAA kepada Jalan.

T°ORIQAH = Jalan
S°IRAT = Path = Arah Jalan
SABABAA = Gateway = Pintu Masuk/Keluar


Al-Kahf : 90

حَتّٰىٓ إِذَا بَلَغَ مَطْلِعَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَطْلُعُ عَلٰى قَوْمٍ لَّمْ نَجْعَل لَّهُم مِّن دُونِهَا سِتْرًا

● Hingga apabila dia telah sampai ke tempat TERBIT MATAHARI (MAT°LI'A SYAMSI) dia mendapati matahari itu menyinari segolongan KAUM (QAUMI) yang Kami TIDAK menjadikan bagi mereka sesuatu yang MELINDUNGINYA dari (cahaya) matahari itu, ●

Apakah boleh kita katakan Zulkarnain telah pergi ke Planet Mecury?

1) Planet Mercury paling dekat dengan Matahari - maka layak dipanggil tempat TERBIT MATAHARI. Sebenarnya ini hanya benar jika kita PERCAYA kepada TEORI Heliocentric iaitu Matahari sebagai Pusat.

2) Sebahagian ULAMA SAINS percaya berdasarkan hasil pemerhatian mereka mengkaji ANGKASA dengan belanja berjuta-juta membina TELESKOP dan fasiliti lain - bahwa memang Planet Mercury sentiasa berhadapan dengan Matahari. Namun, kesahihan pemerhatian ini masih boleh di ragukan.

3) Ayat 90 surah Al-Kahfi menyebut Zulkarnain melalui SABABAA dan sampai ke tempat yang ada KAUM, yang tidak terlindung langsung dari cahaya matahari. Kajian akan TEMPAT ini masih banyak INFORMASI di perlukan untuk dapat merumuskan dengan jitu.

NAMUN, penyelidikan dan pemerhatian terkini telah JELAS menunjukkan yang MATAHARI bukanlah berada sejauh 93 juta batu jauh dari Bumi. Juga Matahari yang dalam Model Heliocentric juga TIADA BUKTI nyata nak mengatakan TEORI itu betul.

Dan berdasarkan Firman Allah :

Al-Kahf : 83

وَيَسْـَٔلُونَكَ عَن ذِى الْقَرْنَيْنِ ۖ قُلْ سَأَتْلُوا عَلَيْكُم مِّنْهُ ذِكْرًا

● Mereka akan bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Dzulkarnain. Katakanlah: "Aku akan bacakan kepadamu cerita tentangnya". ●

Al-Kahf : 84

إِنَّا مَكَّنَّا لَهُۥ فِى الْأَرْضِ وَءَاتَيْنٰهُ مِن كُلِّ شَىْءٍ سَبَبًا

● Sesungguhnya Kami telah memberi kekuasaan kepadanya di BUMI (AL-ARD°), dan Kami telah memberikan kepadanya 'JALAN' / 'MEANS' (SABABA( (untuk mencapai) segala sesuatu, ●

Zulqarnain hanya MENEMPUHI JALAN di BUMI dan tidak di Planet.

====
End.

Allah Al-'Alim.

====

Tiada ulasan:

Catat Ulasan